Inauguración exposición "El Foguerons de Sant Antoni 1977 / 1987"

21 enero, 2017 - Eventos - Comentarios -

El pasado 14 de enero se inauguró en eñ Club Pollença la muestra fotogràfica "Els Foguerons de Sant Antoni desde 1977 a 1987". Todas las imágenes pertenecen al archivo de MICER. Esta exposición está dedicada a la memoria de Toni March como impulsor de estas hogueras artísticas que junto con Jaume Paco son los pioneros en este tipo de hogueras. Miquel Cerdà Micer, desde sus inicios tuvo claro que quería recoger fotograficamente los principales eventos que se celebrasen en Pollença, con un doble objetivo; el negocio que suponía en aquellos momentos la venta de fotografías, ya que no se disponía de teléfonos móviles y no todo el mundo tenía una cámara de fotos, lo que hacía que el que quería tener un recuerdo o testimonio visual de lo que había hecho tenía que comprarle las fotografías. I por otro lado Micer quería tenir un archivo que sirviese de documento histórico de esa época. Para el equipo actual de Micer ha sido un placer poder enseñar esta pequeña muestra de su archivo y agradecen a Biel March y demás miembros de la directiva del Club Pollença su invitación. A la inauguración asistió el alcalde de Pollença, Miquel Angel March.

IMG_9797
IMG_9799
Deja un comentario

2ª Exposició "Els Foguerons de Sant Antoni" al CLUB POLLENÇA

14 enero, 2017 - Eventos - Comentarios -

En memòria d'Antoni March.

El foc és alegria. És origen i és passió. És realitat i és fantasia.

El foc és al nucli de l’evolució. El foc il·lumina, escalfa i alimenta, però, més enllà de ser font d’energia, el foc agombola. Abans que els televisors s’ensenyorissin de les saletes per igualar-nos o que els aparells intel·ligents esdevinguessin companys inseparables per moure’s en aquest món fet a la mida de cadascú, la llar de foc era l’epicentre de la casa i de la família. A l’entorn d’aquest foc, bategava la vida i s’enriquien coverbos, històries i llegendes.

No és estrany, per tant, que la llar, amb foc o sense, sigui una escena clàssica dels foguerons pollencins, com també ho són alguns passatges relacionats amb el sant protector dels animals que es contaven vora el foc.

Aquest mateix foc familiar és també element bàsic de diferents tasques diàries o extraordinàries com les matances i d’altres quadres clàssics dels foguerons costumistes de Sant Antoni.

El foc fa bullir les calderes de l’infern. El foc inflama l’ànima i les passions. Els temptadors dimonis representen la carnalitat i es fan molt més presents damunt els foguerons que el mateix sant Antoni, el Pi o altres típics tòpics. Els diables fan festa grossa i apareixen en actituds provocadores, plens d’erotisme i de sensualitat... i esdevenen, a mercè de la imaginació del públic i dels creadors, un altre dels temes més reiteratius i admirats dels foguerons.

El foc es fa, el foc es dóna, el foc s’encén i el foc es colga. Amb el foc, es fan artificis, hi ha qui hi juga i altres que hi posen les mans, però, sobretot, el foc s’atia. I vet ací l’altra gran temàtica dels foguerons: la crítica, més innocent o més sarcàstics, ha estat (i és) un recurs més per amplificar actituds condemnables, per visualitzar realitats indesitjables, per fer públic allò que molesta, que no agrada...

Aquests són els tres motius bàsics dels foguerons pollencins (costumistes, picants o punyents) i aquestes són algunes de les accepcions possibles del terme foc, un concepte que, en sentit real o figurat, gairebé sempre té connotacions positives. De fet, fins i tot en aquells casos en què el foc és destructor, té un poder redemptor i, de les cendres, en sorgeix la vida.

 

Aquest 2017, l’exposició de Sant Antoni del Club Pollença reprèn el fil dels foguerons que es va iniciar l’any passat amb una mostra fotogràfica centrada en els orígens (des dels anys 54/55 fins a 1976) i que enguany continua amb una dècada molt significativa, la de 1977 a 1987.

En aquella primera exposició de foguerons de Sant Antoni, la immensa majoria d’instantànies que es mostraven eren captades per l’objectiu de Miquel Cerdà “Micer”. Aquest 2017 totes les fotografies són de “Micer” i seva és la mirada que dóna unitat a l’univers dels foguerons pollencins de diverses dècades.

Per altra banda, s’ha de tenir present que els anys 80 del passat segle XX representen un moment d’efervescència per a la cultura popular, un moment en què paradoxalment l’esperada obertura social arriba de la mà de les tradicions d’arrel popular. En alguns pobles, es recuperen costums, en altres es reactiven ritus molt sovint decadents, residuals... i en altres, fins i tot, s’inventen. No és el cas de Pollença, i molt manco dels foguerons o del Pi, que troben una bona llacor, una llacor que fa possible un esclat de plenitud quan altres estan a les beceroles. Així, en la dècada que ocupa aquesta segona exposició fotogràfica, les festes de Sant Antoni a Pollença no només uneixen i cohesionen la societat que, des de la diferència, viu la festa com a un poble, sinó que els foguerons gaudeixen d’una època daurada, d’un esplendor impensable sense la llavor sembrada per un grup de joves que varen tenir no només l’encert, sinó també la força i la persistència per posar els fonaments d’una festa que ha arrelat fort entre els pollencins.

Eva Cerdà

CARTELL-2017-web
1982-3
Deja un comentario

Encantadora ceremonia de Ruth & Mathew

31 octubre, 2015 - Foto reportaje artístico - Comentarios -

Una pequeña muestra de la boda de Ruth & Mathew en la terraza del emblemático Hotel Miramar, con la maravillosa Bahía del Puerto Pollensa como telón de fondo. Estuvimos encantados de poder realizar esta sesión.

04-MICER_349-2
01-MICER_139-3
Deja un comentario

Cuidando los detalles

22 septiembre, 2015 - Diseño - Comentarios -

Como nos gusta cuidar nuestro trabajo hasta el final creamos un packaging digital

para la entrega de los trabajos, inspirados en nuestro paisaje mallorquín, mezcla de mar y montaña.

MICER_332-3
IMG_0167_02
Deja un comentario

Una Lágrima de Perseo

14 agosto, 2015 - Fotografía de Autor - Comentarios -

Perseidas

01_IMG_8909

La Talaïa de Formentor I

02_IMG_8908

La Talaïa de Formentor II

Deja un comentario